Вдосконалення системи управління персоналом на підприємстві : кваліфікаційна робота бакалавра : спец. 073 Менеджмент ОПП «Менеджмент» - Андрійчук, Максим (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Задачами дослідження є: - розглянути теоретичні сутність, цілі та теоретичні підходи до управління персоналом; - провести діагностику кадрового потенціалу інноваційного центру «Промприлад. Реновація», проаналізувати вплив зовнішніх та внутрішніх чинників на систему управління персоналом; - запропонувати основні напрямки вдосконалення управління персоналом в інноваційного центру «Промприлад. Реновація». Об’єктом дослідження є система управління персоналом підприємства . Предметом дослідження є соціально-економічні процеси, методи та механізми формування, розвитку й удосконалення системи управління персоналом в умовах нестабільного середовища. Методи дослідження. Методологічною основою дослідження були наступні методи: аналізу, синтезу, індукції та дедукції, монографічний та абстрактно-логічний методи, порівняння, економіко-статистичні методи, узагальнення. У першому розділі розглядаються теоретичні аспекти управління персоналом. У другому розділі проводиться аналіз системи управління персоналом інноваційного центру «Промприлад. Реновація», проаналізовану систему управління персоналом на підприємстві, запропоновані шляхи її вдосконалення.
Keywords: персонал; управління персоналом; кадровий потенціал; соціальна відповідальність; людський капітал