Методичні вказівки до навчальної практики з курсу „Виноградарство” - Кузьмінець, Оксана Миколаївна (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
Методичні вказівки до навчальної практики з дисципліни «Виноградарство» розроблені для здобувачів вищої освіти аграрних спеціальностей і спрямовані на формування професійних компетентностей у галузі вирощування винограду. Видання містить систематизований матеріал щодо біологічних та екологічних особливостей культури, вимог винограду до факторів навколишнього середовища, спеціалізації та сорторайонування виноградарства в Україні. У методичних вказівках розглянуто основні системи ведення виноградних насаджень і технологічні прийоми догляду за ними, наведено рекомендації щодо проведення зелених операцій. Значну увагу приділено питанням планування сезонних робіт на винограднику та збору врожаю. Видання містить завдання для самостійної роботи, практичні рекомендації та сприяє закріпленню теоретичних знань, набуттю практичних навичок і формуванню вмінь приймати обґрунтовані виробничі рішення. Методичні вказівки призначені для використання під час проходження навчальної практики, а також можуть бути корисними студентам, викладачам і фахівцям аграрної галузі.
Keywords: Вирощування винограду; біологічні та екологічних особливостей культури винограду; вимоги винограду до навколишнього середовища; сорторайонування виноградарства в Україні