Дослідження товарних властивостей плодів дюків для виробництва плодової продукції високої якості - Мазуркевич, Андрій; Живиця, Дмитро; Громов, Артем (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Забезпечення сталого садівництва відіграє суттєву роль у вирішенні проблем продовольчої безпеки країни, оскільки плодова продукція є невід’ємним компонентом здорового харчування людини. Одним із цінних фруктів, що вирощується у багатьох країнах є вишня (Prunus cerasus L.). Попит споживання вишні останніми роками значно зріс, що зумовило збільшення виробництва фруктів. Окрім привабливого зовнішнього вигляду і гарних смакових якостей вишня володіє також нутрицевтичними і корисними для здоров’я людини властивостями. Харчова, лікувальна і дієтична цінність вишні пояснюється багатим умістом органічних кислот, цукрів, вітамінів, мінералів, біологічно активних речовин і сполук антиоксидантів . Завдяки умісту дієтичних фенольних сполук і антиоксидантів плоди вишні як і черешні мають протизапальні, протиракові і антиоксидантні властивості. Споживання плодів вишні знижує ризик окисного стресу , серцево-судинних хвороб, раку, діабету ІІ типу, зменшує запалення і біль при артриті, регулює рівень глюкози в крові та покращує когнітивні функції. Товарне значення плодів вишні, як поживного і функціонального продукту харчування, стимулює дослідників у всьому світі для вивчення параметрів якості цих фруктів.
Keywords: садівництво; здорове харчування людини; споживання вишні; технічні умови