Інструменти управління персоналом на сучасних підприємствах - Кудрін, Марко; Ломпей, Михайло; Архіпов, Дмитро (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Становлення ринкової економіки в Україні безумовно пов’язане з ефективністю розвитку підприємств усіх форм власності. Ефективна діяльність підприємства залежить не тільки від високого рівня конкурентоспроможності, достатнього виробничого потенціалу, але і від компетенції персоналу й ефективності його внутрішньої організації. Зазначене актуалізує проблеми, пов’язані з управлінням персоналом. Управління персоналом неможливе без використання необхідних для цього інструментів, що забезпечують ефективність трудової діяльності відповідно до вимог виробництва: взаємопов’язаних соціально-економічних, організаційних, соціологічних, психологічних і ергономічних методів. Розв’язанню цієї проблеми має сприяти продумана кадрова політика, що є складовою частиною всієї управлінської діяльності підприємства. Саме кадрова політика має на меті створити згуртовану, відповідальну, високопродуктивну робочу силу. Кадрова політика є одним з основних видів діяльності підприємства, який охоплює розвиток організаційних принципів роботи з людьми, формування і раціональне використання трудових ресурсів, забезпечення ефективності їх розвитку.
Keywords: управління персоналом; стратегія кадрового розвитку; кадрова політика