Семантична обробка інформаційних ресурсів ринку праці - Прийма, Сергій Миколайович; Прийма, Сергей Николаевич; Pryima, Serhii; Рогущина, Ю. В. (My University, 2018)
Обґрунтовується актуальність розробки підходів до поєднання ринку надання освітніх послуг з ринком праці через перехід від кваліфікаційних до повноцінних компетентнісних моделей з упровадженням «паспорту набутих компетенцій», який супроводжує людину упродовж її особистісного розвитку і професійної кар’єри. Проаналізовано теоретичні дослідження у сфері опрацювання інформації про набуті кваліфікації і компетенції та інструментальні засоби, що побудовані на їх основі. Докладно розглянуто класифікатор ESCO, який об’єднує ринки праці з різних країн-членів ЄС, дозволяючи здобувачам роботи і роботодавцям більш ефективно оперувати інформацією про результати формального і неформального навчання. Визначено основні недоліки існуючих підходів, запропоновано підходи до розв’язання вказаних проблем за допомогою обробки інформації на семантичному рівні. Для цього розглянуто сучасні інформаційні технології, орієнтовані на обробку розподілених гетерогенних ресурсів Web, і визначено найбільш придатні з них для розв’язання визначеної проблеми. Теоретично обґрунтовано принципи розробки інформаційної системи UkrESCO, що призначена для семантичної обробки інформаційних ресурсів про набуті кваліфікації й компетенції на основі моделі багатомовного класифікатора навичок, компетенцій, кваліфікації та професій ESCO. Ця система базується на технологіях і рішеннях Semantic Web, а саме програмних агентах, Web-сервісах та онтологіях. Запропоновано узагальнену архітектуру системи UkrESCO та її онтологічну модель. Запропоновано схему взаємодії UkrESCO із зовнішніми пошуковими системами і структурованими джерелами інформації, що базуються на Wiki-технології. Це забезпечує доступ до знань предметної галузі й актуалізацію відомостей щодо суб’єктів ринку праці. Використання онтології UkrESCO дозволяє здійснювати семантичний пошук у Web і знаходити як пертинентні природномовні інформаційні ресурси з визначеними властивостями, так і забезпечити взаємодію UkrESCO із семантично розміченими ресурсами.
Keywords: формальне навчання; неформальне навчання; Wiki-технологія; семантичний пошук; провайдери освітніх послуг; ринок праці; паспорт набутих компетенцій; комп’ютерні онтології; Web-сервіси; програмні агенти; ESCO; UkrESCO