Удосконалення системи сонячного охолодження та нагрівання води - Ялама, Анатолій Іванович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Питання енергоощадження та впровадження екологічно чистих джерел енергії є критично важливими для сталого розвитку сучасних міст. Сонячна енергія залишається одним із найперспективніших ресурсів, особливо в регіонах із високим рівнем інсоляції [1]. Проте ефективність сонячних систем охолодження повітря та нагрівання води часто обмежується погодними факторами та високою вартістю початкових інвестицій. Сучасні дослідження вказують на те, що використання сонячних абсорбційних систем може забезпечити значне зниження енергоспоживання (до 65%) порівняно з традиційними кондиціонерами [2]. Зокрема, розробка нових типів панелей, здатних безпосередньо генерувати енергію для охолодження, стає ключовим напрямком інновацій.
Keywords: сонячне охолодження; сонячне нагрівання; вода