Дослідження руху круглих коренеплодів столового буряка у спіральному вібраційному очиснику - Adolfs, Rucins; Ігнатьєв, Євген Ігорович; Ihnatiev, Yevhen; Снитко, М. В. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Однією з найактуальніших задач технологічного процесу виробництва столового буряка є очищення коренеплодів від прилиплого ґрунту, домішок і рослинних решток після збирання. У роботі подано результати теоретичного дослідження руху круглих коренеплодів буряка в каналі нового спірального вібраційного очисника. Розроблено математичну модель руху коренеплоду уздовж робочої поверхні спіралі, складено систему диференціальних рівнянь, що описує взаємодію коренеплоду зі спіральними витками під час транспортування і очищення.
Keywords: столовий буряк; очищення коренеплодів; вібраційний очисник