Експертна оцінка розвитку ринкової туристичної інфраструктури - Колокольчикова, Ірина Володимирівна; Лепетченко, Д. М.; Kolokolchykova, Iryna (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Експертна оцінка є методом, який започатковано у соціології, а зараз дуже ефективно використовується в економіці. По суті це різновид опитування, у якому респондентами є експерти – спеціалісти в певній галузі діяльності. Основне призначення цього методу – виявлення найбільш складних аспектів проблеми, яка досліджується, а також підвищення надійності отриманої інформації та висновків. Об’єктом дослідження виступає ринкова туристична інфраструктура. Обґрунтування використання методу експертних оцінок ринкової інфраструктури туристичного бізнесу обумовлюється наступними причинами: - відсутність достатньої за обсягом та достовірної інформації про досліджувані явища (процеси, об’єкти); - значне невизначеності середовища, де функціонує об’єкт; - в умовах дефіциту часу та екстремальних ситуаціях; - при розробці середньо- та довгострокових прогнозів об’єктів. Проведення досліджень полегшує наявність чіткої звітності, однак в туризмі це дійсно проблема. За словами голови Держагенства розвитку туризму Олеськів: «це - глобальна проблема відсутності даної статистики в Україні протягом усього періоду Незалежності, і зараз ми будемо над цим працювати. Наразі можна говорити лише про використання окремих кластерів інформації, зокрема, від мобільних операторів. Один із них говорить, що поїздки людей активізувалися, їх кількість зросла в більшості регіонів. Інший оператор каже, що вони залишилися на попередньому рівні, а в деяких регіонах – навіть зменшилися. Ця «статистика» не повністю відображає ситуацію, просто показує переміщення людей, зокрема, трудову і ділову активність, поїздки в особистих цілях, на навчання тощо. Зараз ми не знаємо достеменно: яка частка людей і з якою метою подорожує країною».
Keywords: ринкова інфраструктура туристичної галузі; експертна оцінка; обслуговування; туристичний бізнес