Опис до патенту на винахід № 88215 "Геліонагрівач рідини" - Кисельов, О. В.; Рожкован, В. В.; Чехов, А. В.; Бакарджиєв, Роман Олександрович; Бакарджиев, Роман Александрович; Bakardzhyiev, Roman; Білоконь, О. П. (Державний департамент інтелектуальної власності, 2009)
Геліонагрівач рідини, що має корпус зі світлопрозорим покриттям, паралельно розміщені в ньому труби з поглинаючою поверхнею і оптично зв'язані з ними відбивачі, який відрізняється тим, що труби мають каплеподібний профіль перерізу та виконані з світлопрозорого матеріалу, всередині труб протікає світлопоглинаючий теплоносій, а відбивачі мають параболічну поверхню, параметр якої дорівнює більшому діаметру перерізу труб, а її фокус співпадає з центром діаметра
Keywords: геліонагрівач рідини; покриття; труби; відбивач; каплеподібний профіль; світлопоглинаючий теплоносій