Звіт про науково-дослідну роботу (проміжний). Сталий розвиток виробнитва продукції садівництва та розсадництва у Південному степу України в умовах змін клімату. Розробка інтенсивних технологій виробництва екологічно безпечної плодоовочевої продукції у відкритому та закритому грунті Південного степу України - Караєв, Олександр Гнатович; Караев, Александр Игнатьевич; Karaiev, Oleksandr; Чижиков, Іван Олександрович; Чижиков, Иван Александрович; Chyzhykov, Ivan; Матковський, Олександр Іванович; Матковский, Александр Иванович; Matkovskyi, Oleksandr; Тарасенко, Володимир Віталійович; Тарасенко, Владимир Витальевич; Tarasenko, Volodymyr; et al. (ТДАТУ, 2021)
Об’єкт дослідження – процеси взаємодії робочого органу глибокорозпушувача з ґрунтом, процес захисту плодових дерев дрібнодисперсним дощуванням та фізіологічні процеси, які відбуваються у деревах під впливом систем мікрозрошення, процес перетворення зрізаних гілок в енергопродукт та процес очищення і контролю якості стічної води. Мета роботи – визначити вплив параметрів та засобів механізації на якість процесів вирощування саджанців, обґрунтувати параметри технічних засобів для зрошення плодових насаджень, перероблення зрізаних гілок у біодобрива та біопаливо, поліпшення загального агротехнічного стану ґрунту смугової гряди та створення умов для локалізації кореневої системи саджанця у межах контуру гряди, а також розроблення конструктивного обладнання, яке дозволяє забезпечити ефективність роботи системи водоочищення оборотного водопостачання.
Keywords: смугова гряда; грунтовий канал; самохідна сівалка; ксилемний потік; дрібнодісперсне дощування; топка для спалювання тріски; компостування плодової деревини