Опис до патенту на винахід № 117783 "Висівний апарат" - Тарасенко, Володимир Віталійович; Тарасенко, Владимир Витальевич; Tarasenko, Volodymyr (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2018)
Висівний апарат включає зовнішній циліндр з викидним вікном, завантажувальний циліндр, розподільний конус, диск з вертикальними канавками по його твірній і вирівнювач висівного матеріалу. Завантажувальний циліндр забезпечений рухомим еластичним стаканом із зменшенням еластичності до зони виходу висівного матеріалу та встановлений ексцентрично осі розподільного конуса, під яким співвісно закріплений диск з вертикальними канавками по його твірній і діаметром не більше діаметра основи розподільного конуса, а вирівнювач висівного матеріалу встановлений в зоні викидного вікна, виконаний у вигляді двоплечого важеля з вертикальною віссю обертання біля задньої стінки викидного вікна по ходу обертання розподільного конуса, забезпечений виштовхувачем і механізмом віброприводу. При цьому один кінець вирівнювача розташований вільно всередині зовнішнього циліндра і загнутий до осі розподільного конуса, а другий - підпружинений і пов'язаний з механізмом віброприводу у вигляді штовхача, що взаємодіє з вертикальними канавками диска, виштовхувач виконаний у вигляді пластини й розміщений за викидним вікном
Keywords: висівний апарат; сільськогосподарське машинобудування; висівні апарати; машини для висіву сипучого матеріалу