Обґрунтування вибору системи опалення свинарників - Болтянська, Наталя Іванівна; Болтянская, Наталья Ивановна; Boltianska, Natalia; Болтянський, Олег Володимирович; Болтянский, Олег Владимирович; Boltianskyi, Oleh (My University, 2019)
UK: Проаналізувати види опалювальних систем для обігріву свиноферми. Визначити фактори, які надають вагомий вплив на вибір системи опалення й вентиляції свиноферми та обґрунтувати вибір системи опалення свинарників. Для обґрунтування вибору системи опалення свинарників використано методи порівняльного і системного аналізу, синтезу, наукових узагальнень та метод аргументації. Проаналізовано види опалювальних систем для обігріву свиноферми. Приведена частка витрат на процеси теплопостачання й забезпечення мікроклімату в сукупних витратах паливно-енергетичних ресурсів у приміщеннях для утримання свиней. Визначено необхідний температурний режим для свиноматок, поросят тижневого віку від народження та свиней на відгодівлі. Визначено фактори, що надають вагомий вплив на вибір системи опалення й вентиляції свиноферми. На вибір системи опалення, крім конфігурації приміщення, вагомо впливають наявність у господарстві тих чи інших енергетичних джерел, використовуване обладнання і доступність трудових ресурсів. Опалення обов’язково має бути синхронізоване із системою вентиляції. З оглядуна енергоефективність та відсутність протягів у секціях дорощування доцільно використовувати інфрачервоний тип обігріву. Найефективнішою теплосистемою для обігріву приміщення з відлученими поросятами є «тепла» підлога, яку доцільно використовувати разом з інфрачервоними обігрівачами. EN: To analyze the types of heating systems for heating a pig farm. Determine the factors that have a significant impact on the choice of heating and ventilation systems of the pig farm and justify the choice of the heating system for pigsties. To justify the choice of a pigsty heating system, the methods of comparative and system analysis, synthesis, scientific generalizations and the method of argumentation were used. The types of heating systems for heating a pig farm are analyzed. The share of costs for heat supply and microclimate in the total costs of fuel and energy resources in pig holding facilities is given. The necessary temperature regime for sows, piglets weeks from birth and pigs for fattening was influence on the selection of the system of heating and ventilation of the pig farm are determined. In addition to the room configuration, the choice of a heating system is significantly affected by the presence of various energy sources in the household, the equipment used and the availability of labor resources. Heating must be synchronized with the ventilation system. Given the energy efficiency and the absence of drafts in the growing sections, it is advisable to use an infrared type of heating. An effective heating system for heating a room with weaned pigs is a “warm” floor, which is advisable to use with infrared heaters. RU: Проанализировать виды отопительных систем для обогрева свинофермы. Определить факторы, которые оказывают существенное влияние на выбор системы отопления и вентиляции свинофермы и обосновать выбор системы отопления свинарников. Для обоснования выбора системы отопления свинарников использованы методы сравнительного и системного анализа, синтеза, научных обобщений и метод аргументации. Проанализированы виды отопительных систем для обогрева свинофермы. Приведена доля расходов на процессы теплоснабжения и обеспечения микроклимата в совокупных расходах топливно-энергетических ресурсов в помещениях для содержания свиней. Определен необходимый температурный режим для свиноматок, поросят недельного возраста от рождения и свиней на откорме. Определены факторы, оказывающие существенное влияние на выбор системы отопления и вентиляции свинофермы. На выбор системы отопления, кроме конфигурации помещения, существенно влияют наличие в хозяйстве тех или иных энергетических источников, используемое оборудование и доступность трудовых ресурсов. Отопление обязательно должно быть синхронизировано с системой вентиляции. Учитывая энергоэффективность и отсутствие сквозняков в секциях доращивания, целесообразно использовать инфракрасный тип обогрева. Эффективной теплосистемой для обогрева помещения с отлученными поросятами является «теплый» пол, который целесообразно использовать вместе с инфракрасными обогревателями.
The rationale for choosing a pigsty heating system
Обоснование выбора системы отопления свинарников
Keywords: свинарник; мікроклімат; теплопостачання; система опалення; система вентиляції; переваги і недоліки; інфрачервоне опалення; теплоносій; pigsty; microclimate; heat supply; heating system; ventilation system; advantages and disadvantages; infrared heating; coolant; микроклимат; теплоснабжение; система отопления; система вентиляции; преимущества и недостатки; инфракрасное отопление; теплоноситель