Методика оцінювання ефективності диспергування емульсій - Паляничка, Надія Олександрівна; Паляничка, Надежда Александровна; Palianychka, Nadiia; Самойчук, Кирило Олегович; Самойчук, Кирилл Олегович; Samoichuk, Kyrylo (My University, 2021)
Методика визначення ефективності диспергування молочних емульсій включає в себе наступні показники: зменшення розмірів жирових кульок і рівномірність розподілу жирових кульок по об’єму дисперсійного середовища (гомогенність). На сьогоднішній день існують декілька різних методик визначення якості гомогенізації. Це пов’язано з тим, що молоко є досить складною багатофазною та полідисперсною системою. Тому жодна з методик не дозволяє врахувати вплив всіх факторів на точність вимірювання ступеня диспергування. Окрім цього, процес визначення ступеня диспергування емульсій ускладнюється здатністю жирових кульок утворювати скупчення (конгломерати).
Keywords: диспергування молочних емульсій; седиментаційний аналіз; жирові кульки молока; гомогенізація