Опис до деклараційного патенту на винахід № 37477 "Планетарно-роторний гідромотор" - Панченко, Анатолій Іванович; Панченко, Анатолий Иванович; Panchenko, Anatolii; Кюрчев, Володимир Миколайович; Кюрчев, Владимир Николаевич; Kiurchev, Volodymyr; Іщенко, Ольга Анатоліївна; Ищенко, Ольга Анатольевна; Ishchenko, Olha; Мілаєва, Ірина Іванівна; Милаева, Ирина Ивановна; Millayeva, Iryna; et al. (Державний департамент інтелектуальної власності, 2001)
Планетарно-роторний гідромотор, що містить корпус із зубчастим вінцем внутрішнього зачеплення, ексцентрично встановлений у корпусі ротор із двома зубчастими вінцями – зовнішнім, сполученим із зубчастим вінцем внутрішнього зачеплення корпуса, і внутрішнім, сполученим із шестернею, жорстко встановленою на валу з утворенням із зубцями шестерні робочих камер, золотникові розподільники і канали підводу-відводу робочої рідини, який відрізняється тим, що зубці внутрішнього вінця корпусам зовнішнього вінця ротора виконані з гіпоциклоїдальним профілем зачеплення й утворюють при зачепленні додаткові робочі камери, причому кількість зубців зовнішнього вінця ротора на один менше, ніж у внутрішнього вінця корпуса, при цьому міжцентрові відстані внутріш-ньої і зовнішньої пар гіпоциклоїдального зачеплення рівні, а самі пари встановлені в протифазі щодо однієї з осей симетрії гідромотора, канали ж підводу-відводу робочої рідини до робочих камер і додаткових робочих камер виконані в протифазі щодо іншої осі симетрії гідромотора
Keywords: гідромотор; ротор; вал; гіпоциклоїдальний профіль