Напрями використання біогазу - Якубець, Є. В. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
Обмеженість покладів викопних енергоресурсів, стрімке зростання їхньої вартості на світовому ринку, зобов’язання України за Кіотським протоколом та прагнення до євроінтеграції зумовлюють зростаючий інтерес до відновлюваних джерел енергії [1]. Одним із перспективних напрямів заміщення традиційних паливно-енергетичних ресурсів у сільській місцевості є виробництво та використання біогазу. Крім того, застосування цього виду газоподібного палива сприяє вирішенню екологічних проблем, пов’язаних із функціонуванням тваринницьких комплексів. Переробка сільськогосподарських відходів: гною тварин, городнього бадилля, бур’яну і харчових відходів на біогазових установках може забезпечити господарство біогазом, який можна використовувати в будь-яких побутових газових приладах, і високоефективними органічними біодобривами, застосування яких збільшить продуктивність земель на 10-30%.
Keywords: біогаз; ДВЗ; когенерація