Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів та режимів роботи електротехнологічного комплексу аерозольної обробки насіння зернових: автореферат дис. ... канд. техн. наук: 05.09.03 - Новіков, Геннадій Володимирович; Новиков, Геннадий Владимирович; Novikov, Hennadii (ТДАТУ, 2017)
Дисертація присвячена розв’язанню науково-прикладної задачі підви-щення якості передпосівної обробки насіння зернових за допомогою протрую-вання хімічними розчинами шляхом обробки електризованого насіння у хмарі електроаерозолю. Для досягнення поставленого завдання виконано аналіз технологічного обладнання для протруювання насіннєвого матеріалу пшениці, здійснено аналіз критеріїв оцінки передпосівного протруювання насіння зернових, вивчено фі-зичні процеси, які відбуваються при електризації аерозолю розчинів робочих рідин та насіння зерна пшениці, обґрунтовано математичний апарат взаємодії насіннєвого матеріалу та хмари електризованого аерозолю, обґрунтовано тех-нологічні параметри та режими роботи електротехнологічного комплексу пе-редпосівної обробки насіння зернових у хмарі електризованого аерозолю, а та-кож критерії оцінки якості роботи комплексу та алгоритм його визначення. Представлено програмне забезпечення для обробки експериментальних зобра-жень обробленого зерна пшениці, опроміненого ультрафіолетом за відтінками основних кольорів формату RGB. Представлені результати експериментальних та виробничих досліджень запропонованого елеткротехнологічного комплексу, які підтверджують доцільність впровадження результатів роботи. Формалізова-но систему автоматичного керування технологічним процесом протруювання та визначені техніко-економічні показники.
Keywords: електротехнологічний комплекс; протруювання; аерозоль; зерно