Stabilisation of the Regional Economy in Wartime: Lessons from Past. - Khymych, Oksana; Ahieieva, Iryna; Klimova, Inna; Агєєва, Ірина Вікторівна (My University, 2024)
UKR : Розвиток будь-якої країни прямопропорційно залежить від розвитку її економіки. Воєнні дії на території України стали каталізатором посилення безпекової, економічної та політичної невизначеності, що ланцюгово призвело до зниження економічних показників. Відтік прямих іноземних інвестицій і трудових ресурсів за межі країни, руйнування інфраструктурних об’єктів і об’єктів енергетики, безробіття, посилення інфляційних процесів, трансформаційні логістичні зміни – реалії економіки України, яка щоденно потерпає від наслідків повномасштабної війни, що триває більше ніж 2,5 роки. Тенденції та причини зниження інвестицій в економіку України досліджені у працях Смєсової В. та Яськова Є. (Смєсова та Яськов, 2024). Власне бачення перспектив післявоєнного відновлення запропоновано у праці Різника Д. (Riznyk, 2023). Чапляк Н. описала головні адаптаційні заходи реагування для економіки під час війни, спираючись на досвід попередніх періодів (Чапляк, 2022). Небрат В. та Корніяка О. дослідили взаємозв’язок ризиків фінансування економіки країни, що знаходиться у стані війни, з особливостями капіталоутворення (Небрат та Корніяка, 2022). Сучасне державне управління та бізнес потребують антикризового менеджменту й дієвих адаптаційних заходів. Відновлення економіки є необхідною умовою для перемоги України та розвитку держави загалом. З огляду на вищевикладене, актуальності набувають питання вивчення засобів стабілізації регіональної економіки в умовах війни. //////////////////// ENG :The article researshes indicators of the development of the economy of Ukraine for the period 2019–2023. The problems that have a negative impact on the economy of Ukraine, caused by full-scale military aggression, have been researched. The article consolidates anti-crisis measures aimed at stabilizing the regional economy in war conditions, taking into account the positive results of the experience of previous periods. The work offers means of retraining labor resources and ways to solve problems related to the shortage of personnel.
Стабілізація регіональної економіки у воєнний час: уроки минулого.
Keywords: economic stability; crisis management; regional strategies; economic recovery; adaptation measures