Використання нейромаркетингових технологій для підвищення ефективності цифрових комунікацій - Кукіна, Наталя Володимирівна; Kukina, Natalia; Кримська, Анна Олександрівна; Зрибнєва, Ірина Павлівна (Міжнародним класичним університетом імені Пилипа Орлика, 2026)
UA: Метою проведеного дослідження є вивчення впливу нейромаркетингових технологій на підвищення ефективності цифрових комунікацій та формулювання рекомендацій щодо розробки нейросумісного цифрового контенту. У процесі проведеного дослідження використано такі методи: аналітико-теоретичний – для окреслення сучасних наукових підходів до нейромаркетингу й цифрових комунікацій; порівняльний – для зіставлення різних нейромаркетингових технологій; метод контент-аналізу – для вивчення того, як бренди застосовують нейромаркетингові принципи в онлайн комунікації; прогностичний – для розкриття перспектив розвитку нейромаркетингових технологій. У роботі охарактеризовано динаміку сприйняття інформації в цифровій екосистемі та класифіковано нейрофізіологічні механізми, що регулюють збереження уваги та кодування пам’яті цільової аудиторії. Встановлено, що сучасна стратегія просування товарів повинна зосереджуватися на стимуляції підкіркових центрів винагороди та зорової уваги споживачів. Проведено критичне оцінювання сучасних нейромаркетингових методів та визначено їхню адаптивність, економічну ефективність та методологічні обмеження в контексті цифрових медіаканалів. З’ясовано, що нейромаркетинг поліпшує результативність персоналізації повідомлень та точність прогнозування поведінки аудиторії. Виявлено системні недоліки традиційних аналітичних структур у фіксації підсвідомих рушійних сил реакції споживачів на цифрові стимули. Зазначено, що для їх подолання необхідні зміни парадигми в бік гібридної аналітичної моделі. Узагальнено, що нейромаркетинг має потенціал для значного підвищення ефективності цифрових комунікацій за умови відповідального використання. Перспективами нейромаркетингу є базування на поєднанні нейрофізіологічних даних із рішеннями штучного інтелекту та UX, зберігаючи водночас високі соціальні стандарти й захист користувачів. /// EN: The purpose of the study is to examine the impact of neuromarketing technologies on the effectiveness of digital communications and to formulate recommendations for developing neuro-compatible digital content. The following methods were used in the study: analytical and theoretical – to study modern scientific approaches to neuromarketing and digital communications; comparative method – to compare different neuromarketing technologies; content analysis method – to study how brands use neuromarketing principles in online communication; prognostic – to determine the prospects for the development of neuromarketing technologies. The paper investigates the dynamics of information perception in the digital ecosystem and classifies neurophysiological mechanisms that regulate attention retention and memory encoding of the target audience. It was found that a modern product promotion strategy should focus on stimulating consumers' subcortical reward centres and visual attention. A critical assessment of modern neuromarketing methods was conducted, focusing on their adaptability, cost-effectiveness, and methodological limitations in the context of digital media channels. It is determined that neuromarketing enhances the effectiveness of message personalization and improves the accuracy of predicting audience behavior. Systemic shortcomings of traditional analytical structures in capturing the subconscious driving forces of consumers' reactions to digital stimuli are identified. It is noted that overcoming the systemic shortcomings of traditional analytical structures in capturing the subconscious drivers of consumers' reactions to digital stimuli in the industry requires a paradigm shift toward a hybrid analytical model. Neuromarketing has the potential to significantly increase the effectiveness of digital communications, provided it is used responsibly. The prospects for neuromarketing hinge on combining neurophysiological data with artificial intelligence and UX solutions, while maintaining high social standards and user protection.
Using neuromarketing technologies to improve the effectiveness of digital communications
Keywords: neuromarketing; neuromarketing technologies; neuromarketing methods; digital communications; consumer behavior; нейромаркетинг; нейромаркетингові технології; нейромаркетингові методи; цифрові комунікації; поведінка споживачів