Огляд досліджень ландшафтів Запорізької області - Чебанова, Юлія Василівна; Чебанова, Юлия Васильевна; Chebanova, Yuliia (НУБіП, 2017)
Степові ландшафти, що знаходяться в межах України, протягом декількох останніх століть зазнали значних негативних змін за рахунок нераціонального використання ґрунтових ресурсів (надмірного розорювання), засолення ґрунтів при зрошуванні в землеробстві та інших видах антропогенного впливу. Територія сучасної Запорізької області, що повністю відноситься до степових ландшафтів, внаслідок господарської діяльності людини теж суттєво змінилася. В статті висвітлено основні періоди освоєння степових ландшафтів Запорізької області та виділено основні етани трансформації натуральних ландшафтів регіону внаслідок антропогенного впливу на них. Встановлено, що перетворення натуральних ландшафтів Запорізької області почалося з другої половили XVIII століття, що є наслідком інтенсивного розвитку тваринництва і землеробства. Нові чинники негативних антропогенних змін ландшафтів з’являлися і протягом XX століття, в результаті чого сформувалися природні, природно-антропогенні, антропогенні та культурні ландшафти, які стали об’єктом вивчення багатьох вчених. У XXI столітті систематичних досліджень зміни антропогенних ландшафтів Запорізької області (промислових, гірничих, сільськогосподарських, лісових антропогенних, селітебних, белігеративних, аквальних, тафальних та ін.) вченими практично не здійснюється, що є бар’єром з розробки можливих науково-обґрунтованих шляхів оптимізації стану ландшафтів регіону.
Keywords: природний ландшафт; антропогенний ландшафт; антропогенна перетвореність; ландшафтні дослідження; Запорізька область