Опис до патенту на корисну модель № 134349 "Вихровий опалювально-охолоджувальний пристрій" - Вороновський, Ігор Богданович; Вороновский, Игорь Богданович; Voronovskyi, Ihor; Стручаєв, Микола Іванович; Стручаев, Николай Иванович; Struchaiev, Mykola; Екс, К. М. (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2019)
Вихровий опалювально-охолоджувальний пристрій містить компресор, труби для під'єднання до входу і виходу насоса, трасу, теплообмінник. Як пристрій перетворення енергії на виході насоса встановлено вихрову турбіну, гарячий вихід якої під'єднано до системи теплопостачання споживача, а холодний вихід - до теплообмінника, направлений до споживача
Keywords: опалювально-охолоджувальний пристрій; теплообмінник; системи теплопостачання; теплоенергетика; нетрадиційні енерготехнології