Нормування праці як апріорний аспект в системі кадрового менеджменту підприємств - Мартинова, Н. О. (My University, 2019)
На основі вищевикладеного, трьома базовими критеріями щодо управління системою мотивації персоналу туристичних підприємств слід визнати наступні: ступінь виконання нормованих завдань персоналом, професійно-кваліфікаційний рівень персоналу та ступінь його розвитку, обґрунтованість рівня оплати праці зміні основних результатних показників.
Keywords: мотивація персоналу; управління персоналом; нормування праці; менеджмент; оплата праці