Формування відкритого освітнього середовища з використанням технологій штучного інтелекту : аналіз та класифікація - Круглик, Владислав; Kruglyk, Vladyslav; Осадчий, Вячеслав; Osadchyi, Viacheslav; Павленко, Лілія; Pavlenko, Liliya; Симоненко, Світлана Вікторівна; Symonenko, Svitlana (My University, 2024)
UA: У статті досліджено можливості використання технологій штучного інтелекту для формування відкритого освітнього середовища. Проаналізовано конкретні інструменти та сервіси штучного інтелекту для застосування в освітньому процесі.Автори класифікували засоби штучного інтелекту за їхньою функціональністю у таких ключових сферах, як навчання, викладання, оцінювання, адміністрування. Серед проаналізованих інструментів: Knewton, ALEKS, DreamBox, Edmodo, Grammarly, Speechify, Synthesia, ChatGPT та інші.Зроблено висновок про те, що технології штучного інтелекту дають змогу створити відкрите освітнє середовище з персоналізованим, адаптивним навчанням, автоматизованим оцінюванням, ефективним керуванням. Детально розглянуто типові способи використання штучного інтелекту в освіті для навчання (призначення персоналізованих завдань, забезпечення інтерактивного діалогу, аналіз навчальної діяльності студентів), викладання (підвищення адаптивності методів навчання, розвиток професійної компетентності викладачів), оцінювання (автоматизація процесів контролю знань, прогнозування успішності студентів, створення засобів оцінювання), адміністрування (аналіз освітніх даних, прийняття обґрунтованих управлінських рішень). /// EN: T he article explores the possibilities of using artificial intelligence technologies to create an open educational environment. Specific artificial intelligence tools and services for use in the educational process are analysed. T he authors classify artificial intelligence tools according to their functionality in key areas such as learning, teaching, assessment, and administration. The analysed tools include: Knewton, ALEKS, DreamBox, Edmodo, Grammarly, Speechify, Synthesia, ChatGPT, and others. It is concluded that artificial intelligence technologies allow creating an open educational environment with personalised, adaptive learning, automated assessment, and effective management. T he article describes typical ways of using artificial intelligence in education for learning (assigning personalised tasks, providing interactive dialogue, analysing students’ learning activities), teaching (increasing the adaptability of teaching methods and developing the professional competence of teachers), assessment (automation of knowledge control processes, prediction of student performance, creation of assessment tools), and administration (analysis of educational data, making informed management decisions). At the same time, it is necessary to take into account the potential risks and ethical issues with respect to the introduction of artificial intelligence into education. For further research, the authors suggest practical testing of approaches, analysis of economic aspects, and the study of the application of sectoral features of artificial intelligence. T he results of the study are valuable for determining the optimal strategies for integrating artificial intelligence into the educational environment to improve the quality of education and ensure the innovative development of the industry.
Keywords: штучний інтелект; відкрите освітнє середовище; інструменти штучного інтелекту; навчання; викладання; оцінювання; адміністрування; персоналізоване навчання; адаптивне навчання; цифровізація освіти; artificial intelligence; open educational environment; artificial intelligence tools; learning; teaching; assessment; administration; personalised learning; adaptive learning; digitalisation of education