Передумови виникнення, сутність та основні принципи Ямайської валютної системи - Захарчук, І. Ю.; Демченко, Іван Володимирович; Демченко, Иван Владимирович; Demchenko, Ivan (Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, 2021)
Ямайська система утворена в 1976-1978 роках як підсумок реорганізації Бреттон-Вудської валютної системи. Перехід від золотовалютного стандарту до нової системи валютних відносин зайняв декілька років. Після першого істотного кроку – припинення обміну доларів на золото - сталися такі події. В березні 1973 року були введені плаваючі валютні курси. 3 1974 року всі провідні валюти (долар, фунт стерлінгів, німецька марка, ієна, французький франк) вже вільно плавали по відношенню один до одного. В тому ж році «Спеціальні права запозичення» – «кошик СДР» став новим еталоном цінності валют. В 1976 р. МВФ ухвалив рішення відмовитись від фіксації офіційної ціни золота, припинивши операції з ним в рамках МВФ, надавши право національним валютним органам розпоряджатися власним золотом на свій розсуд. І нарешті, у 1978 р. в статуті МВФ була закріплена відмова від фіксованих паритетів і офіційно введена в дію Ямайська валютна система.
Keywords: валюта; Європейська валютна система; гроші