ДОСЛІДЖЕННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ПОКАЗНИКІВ ГИЧКОЗБИРАЛЬНОГО МАШИННО-ТРАКТОРНОГО АГРЕГАТУ. - Булгаков, В. М.; Адамчук, Валерій Васильович; Кюрчев, Володимир Миколайович; Kyurchev, Volodymyr; Надикто, Володимир Трохимович; Nadykto, Volodymyr; Ігнатьєв, Євген Ігорович; Ihnatiev, Yevhen (My University, 2021)
UKR :Мета. Визначити вплив коливань у повздовжньо-вертикальній площині ро- торної гичкозбиральної машини, фронтально навішеної на колісний агре- гатуючий трактор на її експлуатаційні показники, способом проведення польових експериментальних досліджень. Методи. Під час виконання дослі- джень було використано методи проведення польових експериментальних досліджень із визначення експлуатаційних показників такої гичкозбиральної машини. Було розроблено програму та методику експериментальних досліджень, результати яких оброблялися статистичними методами на ПК із використанням основних методів регресійного і кореляційного аналізу. Результати. Нами розроблено нову 3-рядну гичкозбиральну машину, що реалізує зазначені вище принципи роботи й успішно пройшла виробничі випробування. Гичкозбиральна машина агрегатується способом фронтального навішення на колісний просапний трактор тягового класу 1,4, що має передній вал відбору потужності. Нами проведено польові експе-риментальні дослідження з визначення експлуатаційних показників такої гичкозбиральної машини. Для цього було розроблено програму й методику експериментальних досліджень, результати яких оброблялися статистичними методами на ПК із використанням основних методів регресійного і коре-яційного аналізу. Висновки. Отримано експлуатаційні показники: продуктивність, за агрегатування з колісним трактором класу 1,4 — 2,15 га·зм – 1; питома витрата пального — 3,02 кг·га – 1; прямі експлуатаційні витрати — 441,18 грн·га – 1. Потужність на виконання процесу збирання гички буряку цукрового становить 14,48 кВт, тягова потужність не перевищує 3,6 кВт. Установлено, що потужність необхідна для зрізу гички становить 6 – 6,2 кВт, а для забезпечення транспортування й завантаження зрізаної гички в транспортний засіб — 3,5 – 4,8 кВт. Отримані результати досліджень експлуатаційних показників цієї 3-рядної гичкозбиральної машини, приблизно вдвічі менші порівняно із серійними зразками.//////////ENG :Goal. To determine the influence of oscillations in the longitudinal-vertical plane of a rotary top gatherer mounted on the front of a wheeled ag- gregate tractor on its performance, by the method of conducting field experimental studies. Methods. During the research, methods of field experimental research were used to determine the performance of such top gatherer. The program and methods of experimental research were developed, the results of which were processed by statistical methods on the PC using the basic methods of regression and correlation analysis. Results. A new 3-row top gatherer was developed that implements the above principles of operation and had success- fully passed production tests. The top gatherer is aggregated by the method of front mounting on a wheeled tractor of traction class 1.4, which has a front power take-off shaft. Field experimental stud- ies were conducted to determine the performance of such top gatherers. For this purpose, the program and a technique of experimental researches which results were processed by statistical methods on the PC with the use of basic methods of regression and correlation analysis were developed. Conclusions. The following operational indicators were obtained: productivity, for aggregation with a wheeled tractor class 1.4 — 2.15 ha·shift–1; specific fuel consump- tion — 3.02 kg·ha–1; direct operating costs — 441.18 UAH·ha–1. Power for the process of harvesting sug- ar beet tops was 14.48 kW, traction power did not exceed 3.6 kW. It was established that the power required to cut the beam was 6 – 6.2 kW, and to en- sure the transportation and loading of the cut haulm into the vehicle — 3.5 – 4.8 kW. The obtained results of researches of operational indicators of this 3-row top gatherer were about twice smaller in comparison with serial samples.
Research of operating indicators of top gatherer machine-tractor unit.
Keywords: sugar beet; haulm; harvesting; slice; unit; performance indicators; буряк цукровий; гичка; збирання; агрегат; експлуатаційні показники; зріз