Інноваційні методи виготовлення бетону та альтернативні підходи до його виробництва - Плахотник, І. Г. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Бетон - другий за популярністю матеріал у світовій економіці після води і один з основних джерел викидів парникових газів. Процес виробництва цементу спричиняє виділення великої кількості вуглекислого газу. Прогнозується, що до середини століття на Землі буде проживати 9,8 млрд. людей, що вимагатиме будівництва нових міст та розширення існуючих. Це призведе до ще більших викидів CO2 до атмосфери, поглиблюючи проблеми глобального потепління. Виробництво бетону зросло вдвічі за останні 15 років і сягає понад 4 мільярдів тон щорічно. Щоб поліпшити міцність та гнучкість бетону, його часто армують сталевими стержнями. Вчені та будівельники розпочали експерименти з іншими матеріалами, шукаючи альтернативи універсальному будівельному матеріалу.
Keywords: бетон; виготовлення; 3D-друк