Стратегічні підходи до інноваційного розвитку хлібопекарських підприємств - Неклеса, Антон Ігорович аспірант (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Стаття присвячена формуванню стратегії інноваційного розвитку для підприємств хлібопекарської галузі. Проведено аналіз поняття "стратегія" та різних підходів до розробки конкурентної поведінки, зокрема таких її типів, як: домінатор, лідер ринку, виклик лідеру, загарбник, наступник і експерт. Окрема увага приділяється новим підходам, спрямованим на підвищення конкурентоспроможності українських хлібопекарських підприємств. У результаті дослідження зроблено висновки щодо впливу найбільш ефективних стратегій на розвиток галузі. Поняття "стратегія" охоплює комплексний підхід до розвитку підприємства, визначає загальний вектор дій та забезпечує довгострокові конкурентні переваги. Стратегія включає плани або моделі, спрямовані на досягнення конкретних цілей, та враховує позиціонування підприємства у зовнішньому середовищі. Дослідження концепції стратегії та економічної поведінки підприємств демонструє поширення терміну "стратегія поведінки" у наукових працях. Вона визначає засоби досягнення цілей, орієнтири діяльності, відповідність місії та адаптацію до зовнішніх умов. Процес її розробки завершується формуванням чіткого напряму дій, а реалізація передбачає адаптацію стратегій до реальних умов та змін. Взаємозв’язок між стратегією та поведінкою підприємств визначає напрямок і суть їхньої економічної діяльності.
Keywords: хлібопекарська галузь; інноваційний розвиток; ринковий наступник; стратегія експерта