Селекційна робота з вишнею в Мелітопольській дослідній станції садівництва імені М. Ф. Сидоренка ІС НААН України. - Шкіндер-Барміна, Анна Миколаївна (My University, 2023)
Вишня здавна є традиційною плодовою куль- турою в Україні. Попри те, що вона не відно- ситься до таких високорентабельних культур, як яблуня, черешня чи персик, практично в кожно- му присадибному господарстві знаходиться місце для 1–2 дерев вишні і за даними Держкомстат України близько 80% вирощених плодів вишні належить господарствам населення, якщо садів- ники-аматори можуть віддавати перевагу старим перевіреним сортам типу ‘Чорнокорка’, ‘Шпанка’, ‘Жуковська’, ‘Любська’, то промислові насаджен- ня потребують нових сортів, що будуть більш рентабельними у виробництві та конкурентноз- датними на ринку збуту. Сортооновлення мож- ливе шляхом створення нових сортів та постійно- го вивчення існуючих з подальшим виділенням найбільш перспективних для виробництва. Саме така робота проводиться майже сторіччя в Мелі- топольській дослідній станції імені М. Ф. Сидо- ренка ІС НААН України.