Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9242
Title: Звіт про науково-дослідну роботу. Підпрограма 4.3. Розробка нових і удосконалення існуючих технологій тривалого зберігання продукції рослинництва
Authors: Сердюк, Марина Єгорівна
Сердюк, Марина Егоровна
Serdyuk, Maryna
Keywords: антиоксиданти;плоди яблуні;груші;чорна смородина;соняшник;соя;насіння;огірки;заморожування;виноград;плоди солодкого перцю;дефростація;зберігання;вихід продукції;якість
Issue Date: 2007
Publisher: ТДАТУ
Abstract: Звіт про НДР: 76 сторінки, 25 рисунка, 22 таблиці Досліджувався вплив післязбиральної обробки комплексними природними препаратами, до яких входять антиоксидантами та плівкоутворювач на збереженість товарних якостей та біологічної цінності ягід чорної смородини під час зберігання. Встановлено, що післязбиральна обробка ягід чорної смородини комплексними антиоксидантними препаратами значно зменшує рівень їх поразки фізіологічними та мікробіологічними захворюваннями, знижує швидкість окисно – відновних процесів, які протікають під час їх тривалого зберігання, та рівень втрати ваги, сприяє збереженню біологічно – активних речовин. При цьому значно подовжується термін зберігання продукції та покращується її якість. Визначений оптимальний спосіб зберігання ягід чорної смородини. Визначені композиції природних антиоксидантів фенольного характеру для обробки плодів груші перед закладанням на тривале зберігання. Теоретичними та експериментальними дослідженнями встановлена можливість вдосконалення якості плодів груші, що зберігаються, на основі низької собівартості технології обробки. Показано, що використання природних препаратів збільшує період зберігання, з одночасним збільшенням виходу стандартної продукції. Органолептичні показники зберігалися на високому рівні, з одночасним незначним зниженням запасу ендогенних тканинних речовин. Визначено вплив способу обробки на товарну якість продукції та на зміну біохімічних показників. За результатами досліджень оформлена дисертаційна робота. Досліджувався вплив післязбиральної обробки огірків комплексними антио-ксидантними препаратами на збереженість товарних якостей та на інтенсивність дихання при тривалому зберіганні. Встановлено, що застосування препаратів для обробки огірків перед закладенням на зберігання має ряд переваг перед відомими способами. Застосовується антиоксидант, який гальмує окисно-відновні процеси на різних стадіях розвитку. Знижується інтенсивність дихання огірків, зменшуються витрати корисних поживних речовин, подовжується термін зберігання продукції без погіршення її якості та біологічної цінності. Обробка антиоксидантними препаратами дозволяє знизити дихальні процеси в огірках. Застосування антиоксидантних препаратів ПЕО-СТІМ, ПЕО, ХРІН + ПЕО-СТІМ, ГОРІХ + ПЕО-СТІМ, фітор, фітор + ПЕО-СТІМ, у поєднанні з оптимальним температурним режимом дозволяє значно знизити інтенсивність дихання. Але при обробці огірків комплексним біопрепаратом антиоксидантної дії можна в 2 рази сповільнити дихальні процеси. Обробка огірків 1% розчином гліцерину дозволяє також зменшити амплітуду дихання. Досліджувався вплив передпосівного обробітку антиоксидантними препаратами насіння соняшнику на інтенсивність гідролітичних і перекісних процесів отриманого насіння при тривалому зберіганні. Встановлено, що продукти пероксидації ліпідів обумовлюють розпад вітамінів, інактивують ферменти, тому вміст каротиноїдів, вітаміну Е та фосфоліпідів значно впливає на антиоксидантну здатність насіння.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9242
Appears in Collections:Звіти з НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Звіт ХТГРС 2007.pdf1.41 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.