Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7266
Назва: Research into milk homogenization in the pulsation machine with a vibrating rotor
Автори: Samoichuk, Kyryl
Самойчук, Кирило Олегович
Самойчук, Кирилл Олегович
Kiurchev, Serhii
Кюрчев, Сергій Володимирович
Кюрчев, Сергей Владимирович
Oleksiienko, Vadym
Олексієнко, Вадим Олександрович
Алексеенко, Вадим Александрович
Palianychka, Nadiia
Паляничка, Надія Олександрівна
Паляничка, Надежда Александровна
Verkholantseva, Valentyna
Верхоланцева, Валентина Олександрівна
Верхоланцева, Валентина Александровна
Ключові слова: гомогенізація молока;гомогенізатор;пульсаційний апарат з ротором, що вібрує;гомогенизация молока;гомогенизатор;пульсационный аппарат с вибрирующим ротором
Дата публікації: 2016
Серія/номер: East Europe Journal;№ 6/11 (84) (P. 16-21)
Короткий огляд (реферат): EN: Nowadays it is difficult to find a dairy production scheme where homogenization would not be used [1]. Homogenization improves the taste and sensory internals of milk, increases its viscidity and stability, contributes to a better assimilability of the smaller particles of milk fat, etc [2]. Modern machineswhich are used for milk homogenization often do not meet modern requirements of quality and energy-savings [3]. Valve homogenizers are the most widespread. They are notable for the highest quality rates of dispersion of milk emulsion, but their energy consumption exceeds 7 kW/t [4, 5]. Despite low energy consumption vacuum, ultrasonic and rotor homogenizers do not provide high degree dispersing [6–8]. On the contrary the ultra-high-pressure homogenizers and microfluidizers provide high degree dispersing of the processed emulsion but have superhigh energy consumption [9, 10]. Taking into account stated above and modern tendency to energy saving technologies implementation the actual problem of the dairy industry is to design machines for milk homogenization with quality rates of dispersion of milk emulsion on a level of valve machines but with lower energy consumption. UK: Обґрунтовано вплив основних кінематичних і конструктивних параметрів пульсаційного гомогенізатора з ротором, що вібрує, на середнє прискорення емульсії в отворах переривника. Встановлено залежність середніх розмірів жирових кульок молока від прискорення емульсії в переривнику апарата та частоти обертання й амплітуди вібрації ротора. Визначені дисперсні характеристики молока після гомогенізації. RU: Обосновано влияние основных кинематических и конструктивных параметров пульсационного гомогенизатора с вибрирующим ротором на среднее ускорение эмульсии в отверстиях прерывателя. Установлена зависимость средних размеров жировых шариков молока от ускорения эмульсии в прерывателе аппарата и частоты вращения и амплитуды вибрации ротора. Определенные дисперсные характеристики молока после гомогенизации.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7266
Розташовується у зібраннях:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
6.pdf471.79 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити
Показати повний опис матеріалу Перевірити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.