Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7245
Title: Технологічне обладнання для гомогенізації молока
Other Titles: Технологическое оборудование для гомогенизации молока
Technological equipment for milk homogenization
Authors: Паляничка, Надія Олександрівна
Паляничка, Надежда Александровна
Palianychka, Nadiia
Keywords: гомогенізація;гомогенізатор;молочна продукція;якість;енергозатрати;імпульсний гомогенізатор;ступінь гомогенізації
Issue Date: 2019
Series/Report no.: Праці Таврійського державного агротехнологічного університету;Вип. 19, т. 1 (С. 102–109)
Abstract: UK: Стаття присвячена аналізу технологічного обладнання для гомогенізації молока з метою встановлення найбільш раціонального з точки зору отримання високої якості продукту та зниження питомих витрат енергії на процес. Наведені результати проведених досліджень, які доказують доцільність використання імпульсного гомогенізатора молока для зниження енерговитрат на процес гомогенізації та підвищення якості готового молока. RU: Статья посвящена анализу технологического оборудования для гомогенизации молока с целью установления наиболее рационального с точки зрения получения высокого качества продукта и снижения удельных затрат энергии на процесс. Приведены результаты проведенных исследований, которые доказывают целесообразность использования импульсного гомогенизатора молока для снижения энергозатрат на процесс гомогенизации и повышения качества готового продукта. EN: The article is devoted to the analysis of technological equipment for homogenization. In the food industry, homogenization is used in the production of margarine, mayonnaise, juices, baby food and the manufacture of dairy products. The main technical problem of obtaining fine dispersed emulsions is the limited ability of homogenizers. Therefore, the creation of devices and methods for the production of fine dispersed emulsions with the possibility of varying dispersion, high productivity and low energy consumption has increased relevance. For homogenization of milk and dairy products to date, mainly use valve homogenizers. But the analysis of the designs of valve homogenizers showed that they have significant disadvantages: significant overall dimensions and mass, high metal content, high energy consumption, rapid wear of the working surfaces of the valve and a fairly high cost of equipment. The most promising in terms of obtaining finely dispersed emulsions with the ability to vary the dispersion is impulsive milk homogenizer. It consists of a working chamber of a pulse homogenizer with piston-shockers, which are driven into oscillatory movements through a stem by means of an actuator. The conducted studies showed that if the following conditions were created: the oscillation amplitude of the piston-shock hammer h = 10 ... 12 mm, the frequency of oscillations f = 55 ... 59 Hz and the supply of milk in impulsive homogenizer Q = 1800 ... 2000 kg / h, it is possible to obtain the degree of homogenization of Hm = 5 with minimum specific energy consumption Epit = 0,83 J / kg, which is 15% less than in other existing homogenizers.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7245
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
4 (1).pdf488.99 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.