Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7044
Назва: Зберігання плодових овочів з використанням екзогенних антиоксидантів
Інші назви: Хранение плодовых овощей с использованием экзогенных антиоксидантов
Storage of fruiting vegetables using exogenous antioxidants
Автори: Прісс, Олеся Петрівна
Присс, Олеся Петровна
Priss, Olesia
Сердюк, Марина Єгорівна
Сердюк, Марина Егоровна
Serdyuk, Maryna
Сухаренко, Олена Іванівна
Сухаренко, Елена Ивановна
Sukharenko, Olena
Коляденко, Вікторія Вікторівна
Коляденко, Виктория Викторовна
Koliadenko, Viktoriia
Ключові слова: зберігання;плодові овочі;екзогенні антиоксиданти;технологічна схема
Дата публікації: 2019
Серія/номер: Праці ТДАТУ;Вип. 19, т. 2 (137-145)
Короткий огляд (реферат): UK: У роботі розглянуто особливості реалізації технології зберігання плодових овочів з використанням екзогенних антиоксидантів. Розроблено функціонально-технологічну схему зберігання плодових овочів з тепловою обробкою композиціями антиоксидантів. У разі чіткого дотримання усіх особливостей технології зберігання плодових овочів з тепловою обробкою композиціями антиоксидантів можна подовжити термін зберігання і зберегти високу якість продукції. RU: В работе рассмотрены особенности реализации технологии хранения плодовых овощей с использованием экзогенных антиоксидантов. Разработана функционально-технологическая схема хранения плодовых овощей с тепловой обработкой композициями антиоксидантов. В случае четкого соблюдения всех особенностей технологии хранения плодовых овощей с тепловой обработкой композициями антиоксидантов можно продлить срок хранения и сохранить высокое качество продукции. EN: In this study particularitues of implementation of fruiting vegetables storage technology using exogenous antioxidants are discussed. It is known that heat treatment combined with exogenous antioxidant compositions can significantly extend the shelf life of fruiting vegetables from cucurbitaceae and solanaceae families, reduce their natural loss of mass and increase the yield of standard product after prolongated storage. For storage, it is essential to select 11 to 14 cm long, intact cucumbers, without torn pedicels. Green zucchini are harvested with a 3 cm pedicel, when length of fruit reaches 16 - 21 cm. Tomatoes of the red degree of ripeness are taken with pedicels. Fruits of pepper should be uniform in size, without torn pedicels, coloured in the main color by 80 ... 90%. Fruits of cucurbitaceae vegetables are immersed in pre-prepared solutions of antioxidant compositions with a temperature of 42 ºС for 10 minutes. After drying, the fruits are put in boxes lined with a plastic film (thickness 60 μm), covered with the same film and stored at 8 ± 0,5 ºС and a relative humidity of 95 ± 1%. Fruits of tomatoes and pepper are immersed in solutions of antioxidant compositions with a temperature of 45 ºС for 15 minutes. After drying the fruits are put into boxes lined with a plastic film. The tomatoes are kept in the pre-cooling chamber for 8-10 hours at a temperature of 3-4 ° С. Storage temperature of tomatoes is 2 ± 1 ° С, relative humidity 90 ± 3%. Peppers are stored at 7,0 ± 0,5 ºС and relative humidity 95 ± 1%. In the case of strict compliance with all the features of the fruiting vegetables storage technology with combined heat and antioxidant treatment, it is possible to extend the shelf life and maintain high quality of products.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7044
Розташовується у зібраннях:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Праці ТДАТУ 2019 Том 2-138-146.pdf390.51 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити
Показати повний опис матеріалу Перевірити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.