Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4924
Назва: Механізми підтримки проксидантно-антиоксидантної рівноваги в тканинах печінки гусей в умовах гіпо- і гіпероксії
Інші назви: Механизмы поддержки прооксидантно-антиоксидантного равновесия в тканях печени гусей в условиях гипо- и гипероксии
Mechanisms of support prooxidant-antioxidant balance in the liver tissues of geese in hypo- and hyperoxia
Автори: Данченко, Олена Олександрівна
Данченко, Елена Александровна
Danchenko, Olena
Пащенко, Юлія Петрівна
Пащенко, Юлия Петровна
Pashchenko, Yuliia
Данченко, Н. М.
Здоровцева, Любов Миколаївна
Здоровцева, Любовь Николаевна
Zdorovtseva, Liubov
Ключові слова: ліпопероксидація;прооксидантно-антиоксидантна рівновага;активні форми оксигену;гіпо- і гіпероксія;ненасиченість жирних кислот;рівень узгодженості;липопероксидация;прооксидантно-антиоксидантное равновесие;активные формы оксигена;гипо- и гипероксия;ненасыщенность жирных кислот;уровень согласованности;lipids peroxidation;prooxidant- antioxidant balance;reactive oxygenation;hypo- and hyperoxia;unsaturated fatty acids;the level of consistency
Дата публікації: 2012
Серія/номер: Укр. біохім. журнал;№ 6 (С. 109-114)
Короткий огляд (реферат): UK: Проаналізовано механізми підтримки прооксидантно-антиоксидантної рівноваги у тканинах печінки гусей в умовах гіпо- і гіпероксії під час переходу від ембріонального до постнатального розвитку. Доведено, що формування адаптивної відповіді за цих умов відбувається шляхом запуску механізмів, які, по-перше, активують синтез антиоксидантів протеїнової природи, по-друге, знижують ненасиченість жирних кислот ліпідів печінки, що суттєво підвищує їхню резистентність до активних форм оксигену і, по-третє, збільшують ефективність функціонування системи антиоксидантного захисту за рахунок підвищення узгодженості дії її компонентів. RU: Проанализированы механизмы поддержки прооксидантно-антиоксидантного равновесия в тканях печени гусей в условиях гипо- и гипероксии при переходе от эмбрионального к постнатальному развитию. Доказано, что формирование адаптивного ответа в этих условиях происходит путем запуска механизмов, которые, во-первых, активизируют синтез анти-оксидантов протеиновой природы, во-вторых, снижают ненасыщенность жирных кислот липидов печени, что существенно повышает их устойчивость к активным формам оксигена и, в-третьих, увеличивают эффективность функционирования системы антиоксидантной защиты за счет повышения уровня согласованности действия ее компонентов. EN: The mechanisms of support of the prooxidantantioxidant balance in the liver tissues of geese in hypo- and hyperoxia during the transition from embryonic to postnatal development. It is proved that the formation of adaptive response to these conditions by running the neuro-humoral mechanisms that are, first, to stimulate the synthesis of antioxidants of protein nature, and secondly, to reduce the unsaturation of fatty acids in the lipids of the liver, which greatly increases their resistance to the active forms of oxygenation and thirdly, to increase the efficiency of the antioxidant defense system by improving the consistency of its components performance.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/4924
Розташовується у зібраннях:кафедра Харчові технологіі та готельно-ресторанна справа

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7.pdf459.37 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити
Показати повний опис матеріалу Перевірити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.