Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/1569
Название: Формування біологічно-активних речовин у плодах перцю під впливом абіотичних факторів
Другие названия: Formation of bioactive compounds in pepper fruits under the influence of abiotic factors
Авторы: Прісс, О. П.
Priss, О.
Ключевые слова: перець
аскорбінова кислота
фенольні речовини
Дата публикации: 2015
Издательство: НУХТ
Серия/номер: Наукові праці Національного університету харчових технологій: наук. журнал;Т. 21, № 2
Краткий осмотр (реферат): UK: У статті розглянуто вплив гідротермічних умов вирощування на формування пулу аскорбінової кислоти, фенольних речовин і каротиноїдів у плодах солодкого перцю. Залежності встановлені на основі зв’язків парного кореляційного аналізу між абіотичними факторами та концентраціями біологічно активних речовин. З’ясовано, що визначальний вплив на формування комплексу біологічно активних речовин перцю має сума температур періоду формування і дозрівання плодів, де коефіцієнт кореляції залежно від показника становить від –0,71 до 0,80. Між пулом аскорбінової кислоти й опадами існує сильна пряма кореляція (r = 0,64). Опади також суттєво (r = –0,81) впливають на формування каротиноїдів у плодах перцю, але не впливають на концентрації поліфенольних сполук. Формування комплексу фенольних речовин суттєво залежить від кількості днів з температурами, вищими та нижчими за біологічний оптимум для плодів перцю (r = 0,73; –0,71). Концентрації кожної з досліджених БАР знаходяться в тісній кореляції між собою, що вказує на подібність сприятливих умов для формування максимального фонду біологічно активних речовин. EN: The influence of hydrothermal conditions on formation of ascorbic acid, phenolic substances and carotenoids in fruits of sweet bell pepper was investigated. Dependencies are set on the basis of relations between the twin correlation analysis of change of abiotic factors and concentrations of bioactive compounds It was shown, that determining influence on bioactive compounds formation in pepper fruits has the sum of temperatures in the period of forming and ripening of fruits, whereas the coefficient of correlation makes up from –0.71 to 0.80 depending on characteristics. There is a strong direct correlation (r = 0.64) between the ascorbic acid pool and rainfall. Rainfall also has strong (r = –0.81) influence on the formation of carotenoids in fruits of pepper, but does not affect the concentration of polyphenolic compounds. Formation complex of phenolic compounds is highly dependent on the number of days with temperatures above and below the biological optimum (r = 0.73; –0.71). The concentrations of each of the studied bioactive constituents are in close correlation with each other, indicating the similarity of favorable conditions for the formation of a maximum fund of bioactive compounds.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/1569
Располагается в коллекциях:кафедра Технологія переробки та зберігання продукції с/г

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
1331.pdf326,2 kBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть
Показать полное описание ресурса   


Google ScholarTM

Проверить


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.