Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/10985
Title: Лабораторні дослідження впливу технологічних факторів на процес пророщування солоду
Other Titles: Лабораторные исследования влияния технологических факторов на процесс проращивания солода
Laboratory research on the influence of technological factors on the processing of malt
Authors: Харитонова, Ганна Іванівна
Харитонова, Анна Ивановна
Kharytonova, Hanna
Олексієнко, Вадим Олександрович
Алексеенко, Вадим Александрович
Oleksiienko, Vadym
Петриченко, Сергій Володимирович
Петриченко, Сергей Владимирович
Petrychenko, Serhii
Ломейко, Олександр Петрович
Ломейко, Александр Петрович
Lomeiko, Oleksandr
Keywords: лабораторні дослідження;доза іонізації повітря;товщина шару зерна;вологість солоду;швидкість пророщування;математична модель;перевірка на придатність;рівняння регресії;лабораторные исследования;доза ионизации воздуха;толщина слоя зерна;влажность солода;математическая модель;проверка на пригодность;уравнение регрессии;laboratory studies;dose of air ionization;the thickness of the grain layer;humidity of malt;germination rate;mathematical model;fit test;regression equation
Issue Date: 2020
Publisher: ТДАТУ
Series/Report no.: Праці Таврійського державного агротехнологічного університету: наукове фахове видання;Вип. 20, т. 2 (С. 65-71)
Abstract: UK: В роботі проведено аналіз результатів лабораторних досліджень процесу пророщування солоду для корму курей. Наведено результати швидкості пророщування солоду в залежності від технологічних параметрів: дози іонізації повітря, товщини шару і вологості солоду. Виконано перевірку на наявність грубих помилок і однорідність дисперсій повторів експериментальних даних, яка показала, що заміри по повторенням статистично значуще не відрізняються між собою. Отримана лінійна адекватна математична модель, яка на 60,7 % відповідає експериментальним значенням. Згідно неї збільшення дози випромінювання при іонізації повітря викликає інтенсивне зростання швидкості проростання зерна, у той час як збільшення вологості і товщини шару зерна повільно зменшує цей показник. RU: В работе проведен анализ результатов лабораторных исследований процесса проращивания солода для корма кур. Приведены результаты скорости проращивания солода в зависимости от технологических параметров: дозы ионизации воздуха, толщины слоя и влажности солода. Выполнена проверка на наличие грубых ошибок и однородность дисперсий повторов экспериментальных данных, показала, что замеры по повторениям статистически значимо не отличаются между собой. Полученная линейная адекватная математическая модель, которая на 60,7% соответствует экспериментальным значением. Согласно ей, увеличение дозы излучения при ионизации воздуха вызывает интенсивно увеличение скорости прорастания зерна, в то время как увеличение влажности и толщины слоя зерна медленно уменьшает этот показатель. EN: The urgency of reducing the cost of environmentally friendly feed in poultry is considered in the paper. The purpose of this work is to determine the influence of the basic technological parameters on the rate of grain germination in the drum unit. The analysis of the results of laboratory studies of the process of germination of malt for chicken feed was carried out. The results of the rate of germination of malt, depending on the technological parameters: the dose of air ionization, the thickness of the layer and the moisture of the malt. A check for gross errors and homogeneity of the variations of the replicates of the experimental data was performed, which showed that the measurements on the repetitions did not differ statistically significantly. The analysis of scientific works in assessing the impact of technological parameters on the object under study shows that only a linear model is used - the first-order regression equation, which is why it is used in our studies. A linear adequate mathematical model was obtained, which corresponds to experimental values by 60.7%. According to her, increasing the radiation dose during air ionization causes an intensive increase in the rate of germination of the grain, while an increase in the moisture and thickness of the grain layer slowly reduces this index. From this we can conclude that to intensify the process of germination of the grain should maintain the necessary constant humidity under the action of an appropriate dose of air ionization and, if necessary, to adjust the productivity of the process by changing the thickness of the layer of malt.
URI: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/10985
Appears in Collections:кафедра Обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9.pdf567.21 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record ???jsp.display-item.check???


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.