Tsatu logo
ISSN: 2524-0714

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/10724
Назва: Визначення напрямів енергозбереження в сільському господарстві
Інші назви: Определение направлений энергосбережения в сельском хозяйстве
Defining directions of energy saving in agriculture
Автори: Болтянська, Наталя Іванівна
Болтянская, Наталья Ивановна
Boltianska, Natalia
Болтянський, Олег Володимирович
Болтянский, Олег Владимирович
Boltianskyi, Oleh
Ключові слова: сільське господарство;енергозбереження;ефективність;нетрадиційні джерела;енергоємність;сельское хозяйство;энергосбережение;эффективность;нетрадиционные источники;энергоемкость;agriculture;energy saving;efficiency;non-traditional sources;energy intensity
Дата публікації: 2020
Серія/номер: Науковий вісник ТДАТУ;Вип. 10, т. 1
Короткий огляд (реферат): UK: В статті наведено класифікацію напрямів енергозбереження в сільському господарстві. Відзначено, що технічні та енергетичні заходи з енергозбереження закладаються вже на етапах розробки агрозоотехнічних завдань і технікоекономічних обґрунтувань, проектування і конструювання, виготовлення і монтажу нового енергетичного обладнання. Заміщення традиційних палив і енергії на нетрадиційні джерела, використання енергії сонця і вітру, біопалива знайдуть практичне застосування тільки тоді, коли ціни на ці палива не будуть вищими від цін палив традиційних. Виконання цієї умови вимагає: підвищення ефективності установок для використання не традиційних джерел енергії, пошуку ефективної сировини рослинного походження для біопалива, її складування, транспортування, переробки і розподілу біопалива та утилізації відходів. Виділено чотири етапи, які повинен пройти розвиток поновлювальної енергетики в нашій країні. Визначено, що до найбільш ефективних заходів зі зменшення енергоємності виробничих процесів належить широке впровадження нових технологій; до заходів, які потребують незначних витрат і відзначаються високою ефективністю, належать питання організації енергозбереження. RU: В статье приведена классификация направлений энергосбережения в сельском хозяйстве. Отмечено, что технические и энергетические мероприятия по энергосбережению закладываются уже на этапах разработки агрозоотехнических заданий и технико-экономических обоснований, проектирования и конструирования, изготовления и монтажа нового энергетического оборудования. Замещение традиционных топлив и энергии на нетрадиционные источники, использование энергии солнца и ветра, биотоплива найдут практическое применение только тогда, когда цены на эти топлива не будут выше цен традиционных топлив. Выполнение этого условия требует: повышение эффективности установок для использования нетрадиционных источников энергии, поиска эффективного сырья растительного происхождения для биотоплива, ее складирования, транспортировки, переработки и распределения биотоплива и утилизации отходов. Определено, что к наиболее эффективным мероприятиям по уменьшению энергоемкости производственных процессов относится широкое внедрение новых технологий. К мерам, которые требуют незначительных затрат и отличаются высокой эффективностью, относятся вопросы организации энергосбережения. EN: Dairy cattle breeding at the present stage of development of livestock breeding among a large number of industries occupies a leading place in ensuring food security in Ukraine. The priority task of specialists and scientists engaged in the dairy industry for the stable supply of dairy products to the population is the creation of specialized dairy complexes for the production of milk, where its production technology, machinery and equipment would correspond to the modern European level and ensure high-quality and profitable milk. Machine milking is one of the most complex production processes on dairy farms and industrial complexes. The effectiveness of this process depends on a number of factors related to the physiological state of the animal. This process accounts for about 50% of the total labor costs for servicing cows. Milking machine facilitates the work of operators and increases their productivity several times, allows you to get clean, high quality milk at low cost. But, despite the widespread use of machine milking, it often turns out to be ineffective, leading to a decrease in animal productivity, an udder disease and a deterioration in the quality of milk. The study of the process of mechanical stimulation of the udder and the determination of the dependence of the level of oxytocin and milk yield on the presence of milking stimulation shows that we obtain the following effect from milk pre-milking stimulation before milking for one minute: milk production began immediately at the moment “0”. This means that there is no delay in milk transfer between the flow of milk from the tanks of the udder and the flow of milk from the alveoli. Mechanical stimulation of milk transfer contributes to a more complete emptying of the udder and an increase in the productivity of cows, allows stably preparing the udder for milking, and increases the productivity of the milking unit by 10.4%.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/10724
Розташовується у зібраннях:кафедра Технічний сервіс та системи в АПК

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
16. Болтянская.pdf930.13 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити
Показати повний опис матеріалу Перевірити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.